Over Nieuws Contact Login

Hoe onderhoud ik mijn badkledij?

Badkledij, in het bijzonder lycra badkledij, vereist goed onderhoud

De meeste badkleding is vervaardigd uit een elastisch, sterk en comfortabel materiaal dat deels bestaat uit lycra. Lycra is een zeer elastische vezel (zorgt voor een perfecte pasvorm), maar lycra is NIET bestand tegen de constante inwerking van schadelijke stoffen zoals zonnebrandmiddelen, shampoo, transpiratie en waterzuiveringsmiddelen zoals chloor. Zonneproducten met "verlengde werking" veroorzaken ook soms vergeling van stoffen. Sommige van de zonneproducten bevatten een soort "bruin zonder zon" die ook inwerken op bijna alle bleke stoffen. Het goed uitspoelen van badkleding DIRECT na het zwemmen is een vereiste om snelle slijtage te voorkomen. Voor chloor is dit nog onvoldoende. Chloorresten werken zelfs in droge vorm verder in op de lycra. Daarom is het noodzakelijk dat de badkleding direct na het zwemmen uitgewassen wordt met een fijnwasmiddel (zonder bleekmiddel). Dit mag gerust in de wasmachine bij de fijne was.

Berg je badkledij droog weg

Het nat opbergen van badkleding (bv. in plastic tas) schept een ideaal klimaat voor de groei van micro-organismen die het materiaal aantasten. Kledingstukken waar elastane in verwerkt is, drogen zeer snel. Het beste is om de badkleding in open lucht en in de schaduw te laten drogen. Zon en verwarming maken het elastane zwakker. De droogtrommel is absoluut een taboe.

Koop de juiste maat

Een badpak één of meer maten te klein kopen is beslist onverstandig. Het zit niet lekker en het voortdurend uittrekken van het materiaal veroorzaakt sneller slijtage. Een badpak een maat te groot kopen is eveneens onverstandig aangezien badkleding in het water iets ruimer wordt.

Pas op voor glijbanen

Door de geweldige groei van luxe zwembaden met prachtige attracties, zoals glijbanen, ontstaan er soms klachten aan badkleding. Door de snelheid en door de lasnaden van de glijbaan kan de vezel verbranden. Zwakke plekken en/of gaten zijn hiervan het gevolg. Deze klachten worden NOOIT vergoed.

Pas op voor ruwe oppervlakken

Door schuren langs, of zitten op ruwe oppervlakken (betonvloeren, tegelwanden en andere ruwe materialen) kunnen lusjes in de badkleding ontstaan. Ook bubbelbaden en knuffelmuren veroorzaken deze klachten. Door de roterende werking van het water wordt men heen en weer bewogen waardoor een schurende werking langs oppervlakken ontstaat. Denk aan uw badkleding als aan kostbare nylons en u zult automatisch de juiste zitplaatsen zoeken.

Verkleuren

Ook extreme situaties, zoals het zoutgehalte in zee, zonnestralen of scherpe wasmiddelen kunnen de kleurintensiteit verminderen. Ondanks de kleurechtheid is het niet uitgesloten dat bij bepaalde kleuren snellere verkleuring optreedt. Witte en zilverkleurige badkleding vergelen door ijzerhoudend water, chloor en zout water.

Gerelateerde producten